Pi.Roman 2.0

Wordpress kot CMS – da ali ne?

Objavil Pi.Roman, dne 19.02.2009

Wordpress je znan kot (verjetno) najbolj razširjen blogerski sistem na svetu. V Sloveniji ga uporabljamo blogerji na SiOL-u, poganja tudi več ali manj zapuščene bloge na Delu, zanj pa se odločajo tudi vsi znanci, ki blogajo na lastnih domenah (Roni, Sanja, Katarina, Karmen, Boštjan …) . Kako tudi ne bi – je odprtokodni, kar pomeni, da je brezplačen, posodablja se redno, zanj pa je na voljo tudi ogromno vtičnikov, ki navaden blog obogatijo do te mere, da je lahko že kičasto.

Zadnji dve leti se s tem sistemom seznanjam v vseh njegovih razsežnostih. Priredil in prevedel sem že kar lepo število predlog, ki jih sedaj veselo uporabljamo na Blogosu, potem mi to ni bilo dovolj in sem ustvaril nekaj svojih. Skoraj vsak dan sem videl kakšen nov izziv in prej ali slej sem ga tudi uspešno zaključil.

Ves ta čas spremljam tudi nekaj tujih blogov, ki se ukvarjajo z Wordpressom, z optimizacijo za spletne iskalnike (SEO), zanima pa me tudi napovedovanje prihodnosti razvoja internetnih aplikacij in vsega, kar diši po modernih tehnologijah. Ko se je znanja nabralo nekaj več, me je grizlo, kako mojstri Wordpress uporabljajo kot Content Management System (CMS). Drugače povedano, na Wordpressu sem hotel postaviti portal, kjer se na naslovnici zapisi ne bi prikazovali v kronološkem zaporedju, ampak bi jih na preprost način tam izpostavljal glede na želje urednika. V začetku leta 2008 se je pojavila odlična priložnost, ko smo se s prijatelji odločili za postavitev portala Zlata leta. Zlata leta so dokaz, da se da. In potem so prišle nove naloge. Na podoben način sem potem postavil tudi spletno stran za Vinsko klet Bistrica, včeraj pa smo lansirali še prenovljeni Sonček.

Zadnje dni pa sem se pogovarjal za izdelavo še enega portala. S potencialnim naročnikom sem se pogovoril in ugotovil česa si želi. Svetoval sem mu, predstavil sem mu svojo idejo, naredil ponudbo, potem pa je za nekaj dni poniknil. Seveda je šel poizvedovat naokoli, ali mu lahko kdo ponudi več za manj denarja. Logično, to bi naredil tudi jaz. In po tednu dni se je potencialni naročnik spet oglasil z nekaj vprašanji. Nič nočem obsojati, ampak vprašanja so bila takšna, da mi je bilo takoj jasno, da je bil pri nekom, ki Wordpressa najverjetneje ne pozna. Vprašanje, ki me je najbolj presenetilo pa je bilo, da je Wordpress sistem za bloganje in da ni primeren za portal, ker je neprijazen do uporabnika.  Da je Wordpress brez težav uporabljen tudi kot CMS, sem odgovoril jaz. Zdaj pa vprašanje za vas: Ali je Wordpress za uporabnika res neprijazen?

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “Wordpress kot CMS – da ali ne?”

 1. mkr pravi:

  WP je za CMS čisto ok, dokler imaš majhno število urednikov, ki jim zaupaš. Najšibkejša točka WP kot CMS se mi zdi da je Security in access liste za urednike/vnašalce vsebin. Versioning ima, preview tudi, wysiwyg editor, … in kopico pluginov.

  Osebno sicer za CMS uporabljam drupal ( http://www.bit-badminton.com ), mislim pa da je tudi WP zelo dober CMS. Največji izziv je postavitev vstopne portalske strani in procesov kako to spreminjati preko web vmesnika (uporabnik) – če to obvladaš, potem način vnašanja vsebine niti ni tako pomemben.

  BTW, na sončku manjka par datotek advancedsearch plugina ( http://soncek.com/wp-content/plugins/advancedsearch/advancedsearch.js itd)

 2. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Mkr, zakaj sklepaš, da mi manjkajo datoteke?

 3. Karmen pravi:

  Roman, hvala za linkanje.

  Od vseh platform, ki sem jih preizkusila (ni jih malo), je dejansko WP res enostaven za uporabo. Ali pa moji logiki razmišljanja. Ima odično podporo in številne razvijalce. Veliko uporabnikov prinese tudi več rešitev, vedno se najde kaj.

  A – za resne, profesionalne portale, ima zagotovo tudi nekaj slabosti. Kot jih imajo vse odprtokodne zadeve. Spletne trgovine na WP na primer ne bi postavljala :-)

  Mnenja sem, da je WP zelo primerna platforma za manjše, neprofesionalne zadeve. Za resen posel pa ne.

 4. doknir pravi:

  > Ali je Wordpress za uporabnika res neprijazen?

  Tule je nekaj koristnih nasvetov:
  http://stylizedweb.com/2008/11/16/10-steps-to-a-client-friendly-wordpress-cms/

 5. Mikec pravi:

  A predloge sam oblikuješ, design?

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Mikec: Ne, to prepustim dizajnerjem.

 7. Anonimnež pravi:

  WP je zakon!

 8. VASIJA pravi:

  wp je zakon ja… kakorkoli pa za neke resne spletne strani vsekakor ni:-)

 9. -primož- pravi:

  Sam uporabljam Joomlo. Imaš mogoče z njo kakšne izkušnje in če, kakšna bi bila tvoja primerjava med WP in Joomlo?

 10. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Primož: Ko sem iskal primeren CMS, sem najprej poskusil z Joomlo. Meni se je zdela blazno nepregledna in mogoče je ponujala celo preveč opcij. Iskal sem nekaj, kar bi bilo za uporabnika čim bolj preprosto in intuitivno, kar pa za Joomlo ne morem reči, da je. Vsaj v primerjavi z Wordpressom ne. Kasneje sem odkril, da ima Wordpress tudi veliko boljšo zasnovo za dober SEO. To sta glavna argumenta, zakaj delam z Wordpressom.

 11. -primož- pravi:

  Hvala za odgovor … zagotovo bom nekoč preizkusil tudi Wordpress, ker me resnično zanima, če je res tako preprost, kot vsi pravite, da je :)