Pi.Roman 2.0

30. november – mednarodni dan računalniške varnosti

Objavil Pi.Roman, dne 30.11.2008

Že 20 let (od davnega 1988) je 30. november posvečen varni rabi računalnikov (Computer Security Day). Seveda se pojem varne rabe širi skupaj z uporabnostjo računalnika samega, a poslanstvo ostaja enako – uporabnike je treba ozaveščati o zaščiti računalnikov in informacij na njem.

V ta namen sem zbral nekaj osnovnih vodil, ki se jih splača držati:

Namestite in uporabljajte antivirusne programe - za osnovno rabo zadoščajo že brezplačne različice. Sam uporabljam AVG in sem z njim zelo zadovoljen, dobra poročila pa sem slišal tudi o NOD32.
Redno skrbite za varnostne kopije pomembnih stvari na zunanjem disku – računalnik se lahko sesuje zaradi različnih razlogov, posledica pa je vedno enaka – izguba podatkov. Edina rešitev je redno ustvarjanje varnostnih kopij na zunanje medije.
Previdno s pop-up okni – pri brskanju po spletu se večkrat zgodi, da se nam nehote odpre še kakšno okno, ki ponuja super-oh-in-sploh stvari. Pogosto se zgodi, da se s klikom na kakšno tako stran na naš računalnik naložijo kakšne skrite stvari, ki v najboljšem primeru samo upočasnijo delovanje, v najslabšem pa nam ukradejo osebne podatke in še kaj, kar bi za hekerje lahko pomenilo vrednost.
Ne nameščajte programov, ki jih ne poznate – to je v bistvu nadaljevanje prejšnje točke. Internet je sicer fina zadeva, na kateri se najde marsikaj zanimivega in koristnega, na njem pa svoje žrtve iščejo tudi kakšni zlobneži. Zato velja pri nameščanju kakšnih (vam) neznanih programov skrajna previdnost.
Varujte svoje osebne podatke – hekerji si sicer ponavadi za izziv vzamejo baze podatkov kakšnih institucij, redkeje pa vdirajo v osebne računalnike pri nas doma. Vseeno pa velja skrajna previdnost pri shranjevanju osebnih podatkov (naših in od koga drugega) na računalniku. Ne shranjujte si kakšnih številk računov, gesel za dostop do raznih storitev in kar je še takšnega, na računalnik. Če že morate, vsaj datoteke ne poimenujte s kakšnim logičnim imenom, ki takoj da vedeti, kaj se v datoteki skriva.
Izbirajte dobra gesla – geslo naj bo dolgo vsaj sedem (7) znakov, sestavljeno naj bo iz velikih in malih črk, številk ter posebnih znakov (npr. 3najSTeg?)
Gesla naj bodo zapisana samo v vaši glavi – kakorkoli že izbirate svoja gesla, odsvetujem, da so preveč logična (s tem bi se povečala možnost, da ga kdo ugane), ampak vseeno mora biti lahko zapomnljivo, da ga ne boste pozabili.
Redno menjajte gesla – če boste vsak mesec spremenili geslo, se bo možnost, da ga kdo odkrije, zelo zmanjšala
Previdno pri odpiranju priponk elektronske pošte – velika potencialna nevarnost za napade na naše osebne računalnike je elektronska pošta. Ne odpirajte pošte, ki je poslana z vam neznanih naslovov. Če vas radovednost vseeno premami in pošto odprete, se zadržite vsaj pri odpiranju priponk. Najbolj nevarne so tiste s končnico .exe.
Pozor pri javnih računalnikih – še posebej previdni bodite pri računalnikih, ki jih uporablja več oseb (npr. v službi, v kavarnah, na fakultetah …). Nikoli ne obkljukajte možnosti »Zapomni si me« (Remember my ID on this computer). V primeru, da se morate kam prijaviti (npr. za pregledovanje e-pošte), se pred odhodom prepričajte, da ste se tudi popolnoma odjavili. Najbolje, da zaprete brskalnik, še pred tem pa pobrišete zgodovino obiskanih strani in piškotke.

Za pozabljivce pa tale koledar. Natisnite si ga, in obesite nekam blizu računalnika ;)

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “30. november – mednarodni dan računalniške varnosti”

 1. Matej pravi:

  Ja sej nekako se pa držimo teh varnostnih pravil. Vsaj večinoma

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  dobra navodila.

 3. jst pravi:

  od kar imam linux nimam problemov z virusi in ničimer podobnim, pa sem brez antivirusnega programa.

 4. andraz182 andraz182 pravi:

  Uu, dobra vodila. Se jih bom probal držati :P , vsaj delno :)

 5. Urška pravi:

  Pozdrav, jaz pa imam samo eno vprašanje. Kolegica je na mojem compu pregledovala svoj gmail in po pomoti obkljukala funkcijo “zapomni si me na tem računalniku”. Kako se da ta funkcija resetirati?

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Urška: Pri meni se samo odkljuka funkcija in je. Če ne pa zbriši piškotke oz. cookije. V mozilli gre s kombinacijo Ctrl+Shift+Del.

 7. Urška pravi:

  Hvala za nasvet, je šlo. :)

  Lep pozdrav

 8. Silver Taffeta Modest Strapless featured bow/waistband tea length evening holiday dress pravi:

  Kolegica je na mojem compu pregledovala svoj gmail in po pomoti obkljukala funkcijo “zapomni si me na tem računalniku”. Kako se da ta funkcija resetirati?