Pi.Roman 2.0

Sončen dan

Objavil Pi.Roman, dne 30.12.2007

Kljub mrzlim dnem si blogerji na Blogosu lahko pričarate sončen dan. In to kar v dveh različicah. Govorim o novih temah za bloge. Na Pomoč sem sicer že napisal kratko obvestilo o novitetah na blogosu, tukaj pa bom predstavil konkretno temo Sončen dan. To je prva tema, ki sem jo v celoti izdelal sam, zato se mi zdi prav, da se z njo malo pohvalim :mrgreen:

Zame je dobra tema tista, ki ponuja nekako čist izgled in pa čim višjo stopnjo funkcionalnosti in prilagodljivosti. Takšna naj bi bila tudi tema Sončen dan.

S2

Glede izgleda ne bom izgubljal veliko besed. Iskal sem tople barve in kontrast, ki bi toploto poudaril. Nekega posebnega talenta za oblikovanje ne posedujem, zato sem ostal pri preprostih rešitvah.

Pri funkcionalnosti sem bolj pedanten. Stvari morajo biti uporabne. Po možnosti tudi čimbolj prilagodljive, saj se zavedam vaših želja po individualnosti bloga.

Menjava glave

Če začnem kar pri vrhu: glavo (932px x 185px) je možno menjati. Ko menjate glavo, se lahko odločite, ali bosta naslov in podnaslov bloga prikazana ali ne. Ker celotna glava deluje kot povezava na prvo stran bloga, lahko v nadzorni plošči pod “Glava po meri” skrijete besedilo. Tako se bo celoten blog pomaknil višje, ime svojega bloga pa lahko vpišete npr. na sliko, ki jo boste namestili v glavo. Ali pa imate blog brez prikazanega imena. Preizkusite obe možnosti in se potem odločite.

S2 brez imena bloga

Na dno glave sem namestil zavihke za posamezne strani. Tako vam v meniju ni treba izgubljati prostora še za widget, ki prikazuje strani.1

Ko že omenjam widgete – tema jih podpira. V meni lahko torej razporejate vsebino po vaši želji.

V glavnem delu, kjer se prikazujejo objave, sem poskušal narediti čimmanj gneče, v izogib vrtenju koleščka na miški pa vključiti čimveč uporabnih povezav. Tako se desno pod naslovom objave prikaže povezava do okna za komentiranje, avtorju objave pa še povezava “Uredi“.

Komentarji so zaradi boljše preglednosti oštevilčeni.

Pri objavah z veliko komentarji je pomikanje od zadnjega komentarja do vrha strani včasih lahko prav nadležno, zato sem poleg okna za vnos komentarjev dodal povezavo “Na vrh”. Takšno povezavo sem dodal tudi na dno oz. v nogo strani.

Ko je prikazana posamezna objava, se v zgornjem levem kotu (nad naslovom objave) pokaže navigacija za listanje na predhodno oz. naslednjo objavo.

Če se za konec le še vrnem malo k samemu izgledu. Da bi zadostil čim večim okusom, sem temo naredil v dveh različicah. Osnovna razlika je vidna v meniju. Različica S2, kot je vidna zgoraj, je dvostolpična2 in ima zato širši stolpec za objavo. Ta sprejema slike do širine 635px. Tudi menijski stolpec je precej širok.

Različica S3 pa ima na račun dveh menijskih stolpcev malce ožji stolpec za objave (slike do 460px). Menijska stolpca sta različno široka. Tako lahko v širšega nameščamo vsebine, ki zahtevajo nekaj več prostora, v ožjega pa spravimo prostorsko manj “požrešne” vsebine.

S3

Zdaj veste, kako približno razmišljam pri izdelavi določene teme glede uporabnosti. Kaj pa je tisto, kar je vam pri funkcionalnosti in videzu bloga najbolj pomembno?


---------------------
 1. Mimogrede, tudi na straneh je možno komentiranje.[nazaj]
 2. en stolpec za objave, drugi za meni[nazaj]
Moj RSS naslov je http://feeds.feedburner.com/Piroman
Kaj je RSS in zakaj ga priporočam tudi Vam, si preberite tukaj.
 • Share/Bookmark

28 odgovorov v “Sončen dan”

 1. irena irena pravi:

  kje je pa tisto ozadje, ki je bilo meni všeč? :)

 2. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Irena, tisto ozadje se je podrlo. Bo treba novega postavit. ;)

 3. ninamalina ninamalina pravi:

  ful si priden :)

 4. irena irena pravi:

  ma saj sem vedela, da sem ga uročila takoj, ko sem mu dala thumbs up :D

 5. akvarij akvarij pravi:

  PI.Roman, jaz jo že imam… Hvala, ej, se mi zdi kot, da si jo ustvaril zame!

 6. chef chef pravi:

  Stari, tole si odlično napedenou!

  Že cel dan se ukvarjam s tole temo, z novim letom kanim zamenjati izgled!

  Malo me moti oranžna barva, ampak upam, da se bomo navadili. Sicer si pa popolnoma zadel moje želje! Hvala.

 7. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Chef, verjetno bodo sledile še kakšne druge barvne različice …

 8. chef chef pravi:

  Bravo, sem upal, da boš tole napisal!

  Zaenkrat se bom pa zadovoljil z oranžno!

 9. Samski Samski pravi:

  Sam izdelal … zanimivo … S čem pa si delal to temo, namreč, obliko in barve lahko izdelaš s photoshopom, ne vem pa kako ti je uspelo “integrirat”, če lahko tako rečem, zavihke za posamezne strani. S programiranjem ??

 10. Snowblind Snowblind pravi:

  Svaka čast

 11. Kašpar Kašpar pravi:

  Super si!

 12. don barkL don barkL pravi:

  Pohvale za supr temo. Podobno kot chefa me oranžna malce moti, vendar se bom zadovoljil tudi s tem.

  Moje mnenje: Gumbi oz. zavihki na dnu glave so mi odveč, mogoče bi se dalo dodati opcijo za izključitev le-teh? Nekako mi je bolj stilsko, če je seznam strani v meniju. Podlaga pod “87 komentarjev” mi nekako ni najbolj všeč, verjetno bi bilo bolje brez te podlage. Taista podlaga se mi nekako ne dopade najbolje tudi v menuju. Tudi okvir okoli slik dodanih v meni ni najboljši, morda se ga da odstraniti – ne vem, nisem preveril, priznam.

  Predlogi: Želel bi si še bolj minimalističen izgled, trije stolpci, možnost menjave glave, widgeti… uglavnem: še malo optimizirana Sončen dan S3 tema.

  Drugač pa GJ and GL še naprej:)

  P.S.: Zanima me, če je možno Picasin widget nastaviti tako nekako, da bi slike prikazoval na sredini menija in ne poravnano na levi?

 13. chef chef pravi:

  Imam problem.

  V desni stolpec sem vrgel profil z linkom do opisa bloga in mene. Ne morem se pa znebiti taga, ki se prikazuje v glavi!

  Bumf!

  A se da tisto v headerju odpraviti in hkrati obdržat opis v profilu?

  Upam, da kapiraš, kaj sprašujem.

 14. don barkL don barkL pravi:

  Ha, odkril, da mi je Goth dokaj pri srcu :)

  Drugače pa, moja (skoraj) idealna tema, prikazana oz. modificirana na chef-ovem blogu :D

  Soncni Dan S3 2.0 :mrgeen:

 15. don barkL don barkL pravi:

  Ah lol, dal link do thumbnaila :roll: Anyway, to je prava slika

 16. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Najprej hvala za vse pohvale. Zdaj pa po vrsti:

  @Samski: Za izdelavo teme potrebuješ nekaj znanja o CSS, PHP in HTML. Pa seveda Photoshop. :)

  @Don Barkl: Hvala za kritično mnenje in predlog. Mi je tako všeč, da bom pripravil različico “a la Barkl” ;)
  Glede Picase – sam tega ne moreš spreminjat. Bom pa poskusil posredovat, da bi to bilo možno nastavljat v samem widgetu.

  @Chef: Uredi > Strani, potem pa za stran Kdo je nergač nastavi status Osnutek. That should do it. ;)

 17. chef chef pravi:

  Odlično! Hvala :)

 18. Insomniac Insomniac pravi:

  Tudi mene je navdušil Goth, tako da sem pred nekaj dnevi presedlal. Zanima pa me sledeče: če kliknem na katero izmed kategorij, mi ne prikaže slike, primer. Je to feature ali bug? :lol:

 19. robi81 robi81 pravi:

  Super tema, bravo PiRoman :wink:

 20. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Insomniac: To ti pa povem po novem letu, prav? :D

 21. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Roman, še od mene globok poklon za tole temo, ki mi je bila všeč na prvi pogled in jo že uporabljam pa srčno upam da me ne bo zdaj kdo začel mešati s Chefom. Vseeno pa imam eno vprašanje. Strani v glavi bloga so imele prej določen razpored, ki mi je bil všeč takšen kot je bil, zdaj pa so se razvrstile po abecedi. Se da to na kakršenkoli način popraviti? Hvala za odgovor :)

 22. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Volkec, v urejevalniku strani imaš spodaj na desni strani “Vrstni red strani”. Tam notri vneseš številko, na katerem mestu se naj prikaže tista stran. Torej, vsaki objavi zaporedno številko, pa bo. ;)

 23. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Pa res deluje. Samo zdaj sem opazil en zaplet s slikami, ker jih imam en par prevelikih za to temo. Bomo videli, kljub vsemu pa je tema špica, ni dvoma

 24. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Insomniac: Sem preveril glede prikaza posamezne kategorije, zakaj ne prikazuje slik. To je feature. :) Za prikaz kategorij in arhiva je uporabljen ukaz the_excerpt, kar v praksi pomeni, da prikaže prvih 55 besed objave. ;)

 25. inaaa inaaa pravi:

  Meni je pa ta tema tolk všeč, da sploh nočem več druge :oops:

 26. Insomniac Insomniac pravi:

  @Piroman:Hvala, da si pogledal, zanimiv feature :D

 27. don barkL don barkL pravi:

  Da še malo popljuvam ;) Pri enomenujski oz. dvostolpčni bi bil lahko prostor za komentarje razpotegnjen vse do menuja, ter tako nadomesti prazen prostor, ki je namenjen tretjemu stoplcu. Prav tako me kanček moti avatarji pri komentih, ker najprej pokaže avatar šele potem samo vsebino vmes pa naredi presledek. Bi se dalo nekako zimprovizirat, npr, da je slika obdana s tekstom?

 28. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Tnx, Don Barkl. Ravno pravi čas si začel pljuvat, ker bom ravno zdaj začel s friziranjem teme “a la Barkl”. Bom probal upoštevat vse tvoje “pljunke”. ;)