Pi.Roman 2.0

Kako dodam na blog sliko/mp3/film/…

Objavil Pi.Roman, dne 2.09.2007

V tistih davnih časih, ko je Pi.Roman registriral svoj blog, so stvari potekale popolnoma drugače. Blogos je ponujal “skromnih” 20 MB prostora na strežniku in v strahu, da bo prostora premalo, smo slike shranjevali na imageshack. Danes je na Blogosu na voljo 50 MB prostora in za večino je to več kot dovolj. In ker ima imageshack eno slabost,1 sledi navodilo za objavljanje slik kar na Siolovih strežnikih.

Vstavljanje slike:

Vmesnik za dodajanje, urejanje in pregledovanje slik se nahaja tik pod urejevalnikom besedila.Nalaganje slike
Sliko iz računalnika na strežnik prenesemo v treh korakih:
1. Kliknite “Brskaj” in v okencu, ki se odpre, poiščite ustrezno sliko na vašem računalniku.
2. Vpišite naslov slike (ta bo viden, ko se boste z miško postavili na sliko) in opis slike (ta je samo za vašo evidenco).
3. Kliknite “Prenos“. Sledi dejanski prenos slike na strežnik.2 *Po enakem postopku na strežnik prenašate in na njem urejate vse ostale vrste datotek, npr. mp3, filmčke, wordove dokumente itd., le da je izbira v nadaljevanju malce manjša kot za slike.

Ko se slika prenese, se prikaže nekaj takšnega:
Naložena slika
Tukaj lahko določite, ali se slika prikaže pomanjšana,3 v polni velikosti, ali pa se prikaže samo naslov slike.4 Ustrezno prikazu določite še povezavo. Če ste zgoraj izbrali pomanjšano sliko ali naslov, potem izberete povezavo na datoteko ali na stran, če pa ste izbrali polno velikost slike, ne potrebujete nikakršne povezave. Mogoče se vam zdi zapleteno, pa ni. Poenostavljeno bi bilo takole: Če želite objaviti majhno sliko, ki se ob kliku nanjo poveča, izberite kombinacijo Thumbnail – File, če pa želite v svoji objavi sliko polne velikosti, izberite Full size – None.

Ko ste gotovi, kliknete “Send to editor” in slika se pojavi v urejevalniku besedila na tistem mestu, kjer utripa kazalka za vnos besedila.

Pregledovanje in urejanje slik na strežniku:

Seveda pa lahko vse slike na strežniku tudi pregledujete, urejate in brišete. Za to je v vmesniku za slike na voljo meni “Preglej vse“.5
Preglej vse

Če kliknemo na posamezno sliko, se odpre v posebnem urejevalniku.
Urejanje slike
Tukaj vidimo URL slike, lahko pa tudi popravljamo naslov slike (Title) in njen opis (Description). To sliko lahko s klikom na ukaz “Insertvstavimo v urejevalnik besedila, jo zbrišemo s klikom na gumb “Delete” ali pa preprosto shranimo spremembe s klikom na “Save“.


---------------------
 1. če slike nihče ne pogleda več kot 3 mesece, jo izbrišejo[nazaj]
 2. Hitrost prenosa je odvisna od velikosti slike in hitrosti povezave.[nazaj]
 3. in se poveča ob kliku nanjo[nazaj]
 4. Tisti naslov, ki ste ga snesli v prejšnjem okencu[nazaj]
 5. Do vseh datotek, ki ste jih prenesli na strežnik, lahko dostopate tudi preko osnovnega menija – Uredi > Prenosi. Za premikanje uporabljamo stranski drsnik in pa kazalo v meniju (puščici levo in desno, med njima pa so številke posameznih strani s slikami).[nazaj]
Moj RSS naslov je http://feeds.feedburner.com/Piroman
Kaj je RSS in zakaj ga priporočam tudi Vam, si preberite tukaj.
 • Share/Bookmark

25 odgovorov v “Kako dodam na blog sliko/mp3/film/…”

 1. akvarij pravi:

  ej, hvala, to bom kmalu rabila. Moj sin tako lepo poje eno pesmico, da jo moram objavit. a prej jo moram spravit z mojega mobija na moževega in potem na računalnik. Pa kar odlašam…

 2. chef chef pravi:

  Odlična rešitev je še Picasa!

 3. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Ja, Chef, res je. Ta post je nastal na željo tistih, ki iščejo čimbolj enostavne rešitve. Saj veš, All-in-one ;)

 4. dejan pravi:

  Roman, nič pa nisi napisal o tem, kako lahko dodaš več slik, denimo po vzorcu: tekst-slika-tekst-slika. Meni jo, ne glede na postavitev kurzorja, da vedno na vrh dotičnega teksta. Poznaš rešitev? In še to, rad bi, da bi slika bila čez vso širino teksta…

 5. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Dejan: Meni deluje brez problema. Glede slike čez celo širino teksta … odvisno od posamezne teme. Sliko je treba obdelat na takšno širino, kot jo dopušča tema.

 6. kamper kamper pravi:

  Pi.Roman:Pozdravljen!Zaradi svojega neznanja sem po pomoti kliknil na PREPOVED SLIK NA BLOGU,sedaj pa ne vem kako naj nastavim na prejšnje stanje.Izbrisalo mi je tudi glavo z naslovom bloga.PROSIM POMAGAJ !!!

 7. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Kamper: Kje pa si kliknil “Prepoved slik na blogu”? Tega ukaza še namreč ne poznam …

 8. kamper kamper pravi:

  Pi.Roman:na nadzorni plošči sem praznil datoteko,štiri slike se niso hotele odstraniti pa sem nekaj stiskal,sam ne vem kaj.

 9. kamper kamper pravi:

  Mogoče je pisalo,izbriši vse slike na blogu,po nekaj urah pri računalniku se mi že rola.

 10. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Kamper: Sumim, da si res izbrisal slike s strežnika. Pri tem ni druge pomoči, kot na novo naložit slike.

 11. kamper kamper pravi:

  Pi.Roman:Ppskusil sem naložiti slike,pa mi pokaže samo številko slike in mali kvadratek.Izbrisana je tudi glava bloga in naslov 2obraza.

 12. admin admin pravi:

  Kamper, res si zbrisal vse slike. Na srečo imamo backup :) (slike sem ti skopiral nazaj na blog)

 13. kamper kamper pravi:

  Admin:Najlepša hvala!!!!!Toliko sem se zagrel za blog,da mi prav manjka.Računalnik sem začel uporabljati šele pred par meseci in se zgubim pred vsako oviro.Imam pa še en problem.Iz drugega računalnika moj blog lepo vidim,na mojem pa še vedno ni ne slik ne glave in ne morem naložiti stare slike niti na novo objavo.pokaže mi samo številko slike na grafičnem urejevalniku pa plavi kvadratek.Kaj bi bilo to?Lep pozdrav vsem ki se trudite z mano.

 14. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Kamper, ko boš pred svojim računalnikom, poskusi s hkratnim pritiskom na tipki “Ctrl” in “F5″. To bo osvežilo vse nastavitve. Mogoče se bodo potem prikazale tudi slike. ;)

 15. kamper kamper pravi:

  Pi.Roman:Sem probal,pa ni nič.Sem pa če se ne motim ugotovil kamsem zadnjič stisnil.Če z desno tipko kliknem na okvir kjer nej bi bila slika se pokaže okno v katerem v predzadnji vrstici piše PREPOVEJ SLIKE S STRANI KAMPER. BLOG.SIO…Če sem prepovedal,kako naj se vrnem?

 16. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Kamper: Predvidevam, da uporabljaš Mozilla Firefox.

  V zgornji menijski vrstici v Firefoxu izberi Orodja in nato Možnosti. Odprlo se ti bo novo okno. Tam na vrhu izberi Vsebina. Sedaj preveri, da je pred Samodejno nalagaj slike kljukica. Nato na desni strani v isti vrstici klikni gumb Izjeme. Spet se ti odpre novo okno, v katerem boš spodaj videl seznam vseh strani, na katerih se slike ne smejo nalagati. Verjetno je tam napisan tudi naslov tvojega bloga (kamper.blog.siol.net). S klikom nanj ga označi in klikni na gumb Odstrani stran, nato pa še na gumb Zapri. Odprto je še okno, ki se je odprlo prvo. Klikni V redu in zaprlo se bo tudi to. Sedaj moraš le še osvežiti svojo stran, kar lahko storiš s pritiskom na gumb F5.

 17. kamper kamper pravi:

  Pi.Roman:Heureka !!!

 18. bear bear pravi:

  ola,
  problemček…. ko dodam mp3 filet(spodaj v prenos datoteke) mi potem v previevu oknu dodaj lepo link ampak ko kliknem nanjga se mi odpre stran z miljon crkami in stevilkami. To se mi zgodi v firefoxu in operi. V safariju mi pa odpre novo stran na sredini pa lepo mp3 predvajalnik ki tudi super dela.

  pomislek: kaj se bo zgodilo po objavi? bo delovalo povsod ali samo nekaterim?

  če mogoče lahko pomagaš…..

  thx lep dan

 19. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Bear: Hvala za opozorilo. Očitno lahko na ta način mp3 samo preneseš na strežnik. Ko to narediš, moraš uporabit predvajalnik Flash mp3. Kako to gre, je napisano tukaj.

 20. bear bear pravi:

  dela!

  thx :)

 21. akvarij akvarij pravi:

  Zakaj nekatere teme (belo, kot mleko naprimer) kar same poravnajo slike, pri drugih temah pa so kar naenkrat fotke odrezane ali prevelike? na kakšno velikost naj fotke nastavim, da bodo ravno prav velike pri vsaki temi?

 22. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Akvarij: To je težko vprašanje. Teme so si zelo različne in vsebujejo različne funkcije za prikaz slik. Za večino tem je primerna širina tam nekje okoli 400px do 450px (pikslov).

 23. Pi.Roman » Objave » Widgeti in slike pravi:

  [...] komentarji Pi.Roman na Kako dodam na blog sliko/mp3/film/…Pi.Roman na Blogorola dodatek na BlogosuPi.Roman na Blogorola dodatek na Blogosubamboo na Pošta [...]

 24. bridesmaid dresses cheap pravi:

  Hvala za opozorilo. Očitno lahko na ta način mp3 samo preneseš na strežnik. Ko to narediš, moraš uporabit predvajalnik Flash mp3. Kako to gre, je napisano

 25. nevenka nevenka pravi:

  Oh, dobri stari časi – ko je tale blog še živel :-(