Pi.Roman 2.0

Kaj je Widget in zakaj ga potrebujem?

Objavil Pi.Roman, dne 21.08.2007

Widget je en zelo priročen dodatek, ki omogoča, da našim blogom na razmeroma enostaven način v menije dodajamo različne uporabne in lepotne elemente.

Etimologija:

Widget je angleški izraz, ki ima sicer lahko več pomenov. V računalništvu se uporablja že od leta 1980. Ko so iskali ustrezen izraz, ki še ni prenasičen s pomeni, se jim je ta zdel dober, ker ima enak koren besede kot Windows. Mislim, da uporabnega slovenskega prevoda za to besedo še ni in ga – tako kot za Windowse – tudi ne bo.1 (Poglejte si seznam tem, ki podpirajo widgete.)

Navodilo za uporabo:

V Wordpress blogih boste widgete našli v nadzorni plošči pod Izgled > Widgets. Naj takoj opozorim, da vse teme ne podpirajo widget tehnologije. Pri tistih, ki pa jo, se odpre takšna stran:

Izgled > Widgets

Widgeti so zloženi v okviru “Widgeti, ki so na voljo“. Tiste, ki jih želite videti v svojem meniju, morate prenesti v zgornji meni oz. sidebar (Odvisno od teme lahko ima enega ali več sidebar-ov).

Glede na funkcionalnost jih lahko v grobem razdelimo v tri skupine: Predpripravljene, tekstovne in RSS widgete.

1. Predpripravljeni widgeti:

Predpripravljeni widgeti že imajo neko specifično funkcijo, ki jo ponavadi naznanja že samo ime. Tako npr. widget “Zadnji komentarji” prikazuje zadnjih nekaj komentarjev, widget “Koledar” pa prikazuje koledar, na katerem so označeni dnevi, ko ste na blogu objavili kak prispevek.

Nekatere izmed predpripravljenih widgetov lahko še dodatno nastavljate. Tiste nastavljive spoznate po tem, da imajo na desni strani poseben simbol (ta se pokaže šele, ko widget prenesete v meni oz. sidebar). Če nanj kliknete, se odpre novo okno, ki prikazuje dodatne možnosti.

Simbol za prilagodljivost

2. Tekstovni widgeti:

Tekstovni widgeti (imenujejo se Text 1, Text 2, itd.) so zelo uporabni za vstavljanje lastne HTML kode na blog. Uporabni so na različne načine (največ je odvisno od spretnosti in iznajdljivosti uporabnika). Tako lahko tekstovne widgete uporabljamo za objavo kakšnih zanimivih citatov (Za to ni potrebna HTML koda. Enostavno napišete, kar želite), za dodajanje sličic v menije (kot je to naredila npr. Kandela), za prikaz raznih števcev (enega imam tudi jaz v levem meniju pod koledarjem), za dodajanje reklamnih povezav (npr. moj oglas za pediatrično kliniko zgoraj levo) in še kaj.

Število tekstovnih widgetov

Število tekstovnih widgetov lahko prilagajate vašim potrebam. Enostavno izberete število in kliknete Shrani.

* Na Blogosu so nekateri HTML ukazi iz varnostnih razlogov blokirani, zato prav vseh vragolij tudi ne moremo početi. Vseeno pa se da z widgeti narediti marsikaj.

3. RSS Widgeti:

RSS widgeti (imenujejo se RSS 1, RSS 2, itd.) omogočajo, da na svojem blogu prikažete naslove zadnjih objav priljubljenih novic ali blogov. Tako kot pri tekstovnih, lahko tudi tukaj določite število RSS widgetov.

Število RSS widgetov

Ko widget prenesete v meni, ga morate opremiti z RSS Feed naslovom2 priljubljenega bloga, lahko pa mu dodate tudi ime (da bo nad seznamom vidno, čigave objave so to). Tako lahko kar na svojem blogu spremljate, če so vaši “favoriti” kaj novega objavili.

Za zaključek nastavitev Shrani spremembe.


---------------------
 1. Tudi če se bodo odločili za kakšno slovensko ustreznico, bo v uporabi ostal angleški izraz.[nazaj]
 2. RSS Feed naslov morate poiskati na posameznem blogu. Ponavadi je to oranžna ikona, poleg nje pa piše RSS. Ko jo kliknete, se odpre nova stran. Kopirati morate spletni naslov oz. URL te strani (ponavadi vsebuje besedo “feed”). [nazaj]
Moj RSS naslov je http://feeds.feedburner.com/Piroman
Kaj je RSS in zakaj ga priporočam tudi Vam, si preberite tukaj.
 • Share/Bookmark

7 odgovorov v “Kaj je Widget in zakaj ga potrebujem?”

 1. Lance pravi:

  Za tiste plugine, ki še niso “widgetizirani” priporočam plugin Widgetize Anything. Izberete koliko widgetov boste imeli in vnesete kodo za prikaz plugina.

 2. Madizi pravi:

  Ej, tenks za tole, sm uspešno dal gor banner za prispevke poplavljenim območjem.

 3. Pi.Roman » Objave » Video v widgetu pravi:

  [...] Pravzaprav je postopek enak, kot za dodajanje videa v post, le da je treba kodo prilepiti v tekstovni widget. [...]

 4. Pi.Roman » Objave » Widgetbox - sedaj lahko v widget spravite (skoraj) vse pravi:

  [...] danes med widgeti najdete enega novega, ki vam omogoča na vaš blog spraviti od iger, anket, do … najbolje da [...]

 5. Jožef pravi:

  kako si naložim ta program.

  lp

  Jožef

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Jožef, kateri program in kam bi ga naložil?

 7. bata bata pravi:

  Danes je verjetno kaj drugače?!
  Jaz naprimer nikjer na svoji temi nimam ničesar od zgoraj navedenega.

  Sicer sem nekako skapirala da je tekst widget sedaj “besedilo”…
  Če je?

  Ampak nikjer ni vprašanja koliko takih widgetov bi rad imel?

  Morda gre lahko z odstavki vse v eno okno…?

  Kakorkoli že samo števec kdo je med nami bi rada dodala pa ga ne znam. Vse sem že probala, toda rezultata ni…

  Kaj delam narobe pa nimam pojma.

  Če se ti bo dalo mi pomagat se ti že v naprej zahvaljujem.

  lp, bata