Pi.Roman 2.0

Blogosov Agregat zagotavlja večji obisk na vašem blogu

Objavil Pi.Roman, dne 28.06.2007

Pisanje bloga dobi smisel, ko avtor dobi bralce. Več kot jih je, bolj je luštno. Za nas, ki pišemo bloge na SiOL-ovem Blogosu, je zelo dobro poskrbljeno. Skupnost je daleč največja v Sloveniji.1 Poleg tega je Blogos ob prenovi2 dobil AGREGAT.

Kot že ime samo pove, gre za nekakšen zbiralnik, ki omogoča, da so nove objave blogov, ki sicer domujejo na kakšnem drugem naslovu, vidijo tudi na naslovnici Blogosa skupaj z domačimi (SiOL-ovimi).

Agregat2

Kaj pridobimo z Agregatom?

Pri blogih je zelo pomembna povezanost. Večja kot je skupnost, več je možnosti, da bo moj blog dobro obiskan, bran, komentiran. Na ta način dobim občutek sprejetosti, domačnosti, potrditve, posledično pa tudi voljo za nadaljnje pisanje. Agregat omogoča, da Blogosovi blogerji lažje spremljamo tudi »zunanje« bloge, »zunanjim« blogerjem pa prinaša potencialne nove bralce.

Objava v Agregatu je opremljena z vsemi ključnimi podatki.3 Poleg naslova objave je v Blogosovem Agregatu viden tudi del vsebine (prvih nekaj besed/stavkov prispevka), ime bloga ter kategorije (tagi), pod katerimi je objava shranjena.

Uporabniki z navdušenjem poročajo, da je Blogosov Agregat izjemno hiter. Novi prispevek se na Blogosovi naslovnici pokaže že v 3 do 5 minutah.

Zadnja prenova Blogosa je poleg Agregata s seboj prinesla še nekaj zelo uporabnih novosti. Zavihki, ki jih najdemo tik pod vrhom strani, nam omogočajo iskanje in razvrščanje objav na vse možne načine. Iščemo lahko po imenih blogov, komentarjih, kategorijah (tagih), času objave, obiskanosti, naraščajoče, padajoče itd.

Iskalnik

Poleg naštetega je pri Blogosu možno tudi glasovanje za najboljše objave, kar pa se glede na število oddanih glasov očitno zaenkrat še ni najbolj prijelo.4

Ocene

Kako svoj blog vpišem v Agregat?

Vpis v Agregat je preprost. V uporabniško okno preprosto vnesete RSS feed bloga in NE NASLOV BLOGA. Kaj in kako si preberite na strani, ki se vam odpre, če kliknete na spodnjo sliko. Pozor: Blogi, ki domujejo na naslovu blog.siol.net, se v Agregat ne morejo vpisati, saj so njihove objave na naslovnici prikazane ločeno od zunanjih blogov.

Agregat1


---------------------
 1. V času nastanka tega prispevka je registriranih 4739 blogov in 5273 uporabnikov, ki samo komentirajo objave drugih.[nazaj]
 2. Ta se je zgodila 8. junija 2007 v poznih popoldanskih urah.[nazaj]
 3. Uporabniki drugih agregatov so doslej poročali o pomanjkljivostih le-teh. Moti jih predvsem dejstvo, da je viden le naslov zadnje objave ali le ime bloga, ne pa tudi del vsebine. Nekateri zbirniki imajo celo nekakšno uredniško politiko, kar pa seveda zmanjša možnost, da bo vsaka objava vidna vsem uporabnikom.[nazaj]
 4. O tem bom pisal kdaj drugič.[nazaj]
Moj RSS naslov je http://feeds.feedburner.com/Piroman
Kaj je RSS in zakaj ga priporočam tudi Vam, si preberite tukaj.
 • Share/Bookmark

17 odgovorov v “Blogosov Agregat zagotavlja večji obisk na vašem blogu”

 1. had pravi:

  z drugimi besedami.. blogosov agregat je pobral vse tisto, kar je bilo ze prej pri siblogih, sloblogih in blogoroli..
  iluzije o neskoncnem stevilu obiskovalcev, ki pridejo iz agregatov, pa so itak pravljica za otroke :)

  obstaja pa se ena stvar, ki je moteca pri blogosovem agregatu.. namrec za ocenjevanje moras biti prijavljen.. sicer razumem to dejstvo, ampak priznam, da mi ni vsec :)

  hitrost agregata je povsem odvisna od nastavitev.. sloblogi, siblogi in blogorola bi lahko vsako minut indeksirali rss feede, vendar kaj se pridobi s tem? se sploh kaj? razen, da se poveca promet in obremeni streznik za tiste bloge, ki so na neodvisnih platformah..

  sicer pa so agregati zanimiva stvar.. skoda, da jih skoraj nihce ne uporablja.. odkar obstajajo rss readerji se vecina blogerjev posluzuje tega..

 2. nacka nacka pravi:

  zlo hudo, da so uvedli Agregat; sam ime je mal čudn :D

 3. tomo pravi:

  Bistven je dober PR. Ni pomembna samo velikost skupnosti!

  Kar se obiskanosti tiče: agregat pomaga na čistem začetku bloganja, kasneje, vsaj v mojem primeru, prinese zelo majhen delež obiskov. Primer, objava, ki ni bila izpostavljena na prvi strani siola in je imela več kot cca. 200 obiskov, jih je od agregata prejela manj kot deset. Ostalo so kvalitetne povezave iz drugih, dobro obiskanih blogov, iskalnikov, forumov in objav linkov na spletnih straneh, npr. mtb.si.

  Ja, za 99% blogerjev je smisel čim večja branost, bolje rečeno obiskanost, redki se zavedajo pomena dobrega PR v okviru že omenjenega PR-a. Googlanje oseb je že stalna praksa. PR: gre za dve različni povezavi. Koristno branje!

  Dobro komentiran? Število komentarjev ali suma vseh besed, povedi, stavkov,…? Dobro bran? Če je slabo bran in dobro obiskan, je ponavadi veliko slabih komentarjev.

  Še vedno je poudarek na kvantitativi, kvaliteto je pač težje vrednotiti, predvsem pa, oglaševalski denar je na strani prve. Med pomembnimi novostmi se mi zdita dober iskalnik in ocenjevanje (smer proti kvaliteti) , pri katerem je omejitev na prijavljene uporabnike dvorezen meč. Kako ljudi pripraviti do tega, da bodo glasovali in obenem ne bodo glasovali zase in si tako zviševali “vrednost”? Podobnih hroščev je še nekaj :) Sicer pa zelo dobro zasnovan agregat z dobro strategijo.

  Cenim take prispevke, prispevajo k boljši blogosferi. Naprej z dobrim delom.

 4. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  good, o tem sem razmišljal nekaj časa nazaj… ampak v agregat se mi vseeno nima smisla prijavljat… morda, če bi bil “na svojem” :D

 5. buba švabe buba švabe pravi:

  @fetalij: V Siolov agregat se ti itak sploh ne moreš prijavit. To je samo za “zunanje”. :)

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Had: Pišeš “iluzije o neskoncnem stevilu obiskovalcev, ki pridejo iz agregatov, pa so itak pravljica za otroke” … “skoda, da jih skoraj nihce ne uporablja”. Pa vseeno si svoj blog vpisal v Agregat, kajne? ;)

  @Tomo: Se strinjam, da je za blog najbolj pomembna kvalitetna vsebina.

  Glede tega, da agregat najbolj pomaga na začetku bloganja, imam pa pripombo. Agregat deluje kot neke vrste opomnik. Za vsak objavljeni prispevek Agregat vse naključne obiskovalce Blogosa (in teh ni malo) opozori na prispevek. Torej deluje vsakič ko kaj objaviš (in ne le na začetku bloganja). In če ti agregat pripelje 10 od skupno 200 obiskovalcev, to ni tako malo – 5 odstotkov. Je pa seveda spet odvisno od vsebine oz. predvsem od naslova prispevka.

  @Fetalij: Buba Švabe ima prav. Očitno nisi prebral celega prispevka; Nekje namreč piše Pozor: Blogi, ki domujejo na naslovu blog.siol.net, se v Agregat ne morejo vpisati, saj so njihove objave na naslovnici prikazane ločeno od zunanjih blogov.

 7. tomo pravi:

  @Pi.Roman: agregat nikogar ne opominja, še vedno ga moraš obiskati. Funkcijo opomnika ima RSS, če uporabljaš RSS klienta in te, če imaš pravilno nastavljenega, opozarja o objavi novega bloga, tako kot ob prihodu novega maila.

  OK, neke vrste opomnik, jaz ga vidim bolj, kot blogosovo naslovnica, tako kot je http://www.siol.net za vse siolove portale, vključno z izbranimi blogi. Blogosova naslovnica, kjer so objavljeni nazadnje objavljeni blogi, zelo mehansko, kar mi je kar všeč, saj ni nikakršne uredniške politike.

 8. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  ma ne, nerodno sem se izrazil. vem namreč, da se mi z blogosa ne moremo prijaviti not, da je to samo za zunanje. to je tko ko ne spiš celo noč pa greš zjutr delat :D

 9. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Tomo: Ja, tako kot si napisal v drugem odstavku. In tako kot sem napisal jaz – za naključne obiskovalce blogosa.
  Obiskovalec pride na Blogos in “slučajno” vidi tvojo objavo. Če ga pritegne, bo kliknil. Tako te je odkril. In tako lahko vedno novi obiskovalci Blogosa odkrivajo tvoj blog. Tudi če se jim ne zdi vreden, da bi ga dodali v svoj RSS odjemalec se lahko zgodi, da jim bo kakšna naslednja objava, ki se bo pojavila na Blogosu, všeč in te bodo spet obiskali.

 10. drmagnum drmagnum pravi:

  Pohvala za razlago. Meni je ta tvoj post v veliko pomoč.

 11. Kašpar · Otroške sanje pravi:

  [...] Fetalij, Tomaž, Volk, Saily, Pi.Roman in [...]

 12. Urška pravi:

  Sem te omenila v svoji objavi, ampak ne znam trackback-a naredit :(

  Sicer pa – si krivec ;) , da je moj space na Agregatu. :)

 13. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Oooo, lepo, Urška!

 14. duality pravi:

  Sori, imam vprašanje zate:) Nekaj dni nazaj sem odprla blog, ga dala na agregat in prva dva dneva je bil celo viden na naslovnici Blogosa, med njim tudi moje objave. Potem pa je kar naenkrat kar izginil tako iz seznama, kot tudi objave se ne pojavljajo več. Mislim, halo:)))

  Bi vedel slučajno, v čem je stvar? Že vnaprej se ti zahvaljujem za help. Lp, Sara

 15. duality pravi:

  Opa, never mind :smile: Našla odgovor v Blogos pomoči. Btw = you rock!

 16. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Halo, Sara :)
  Tnx, ej.

 17. dazedbeautifulandbruised dazedbeautifulandbruised pravi:

  Hej,

  skušam vpisat svoj blog v agregat, pa stalno dobivam tole sporočilo ob vpisu linka:

  Rezultat vpisa:

  Fatal error: Cannot redeclare wp_rss() (previously declared in /var/www/virtual/blog.siol.net/wp-includes/rss.php:850) in /var/www/virtual/blog.siol.net/wp-includes/rss_siol.php on line 894

  Kakšna ideja v čem je problem?

  Že vnaprej hvala vsem prijaznim ljudem :)