Pi.Roman 2.0

Statistika obiska z Google Analyticsom

Objavil Pi.Roman, dne 28.02.2007

Na željo našega anal i tič ne ga kinkitoneta tokrat nekaj o številkah. Za vse, ki še ne spremljate obiska na blogu, pa bi ga radi.

Na naslovu http://www.google.com/analytics/ si ustvarite račun. Postopek je enostaven in ne morete ničesar zgrešiti, zato ga ne bom podrobneje predstavljal. Vnesete veljaven e-mail naslov, izberete si geslo, ga še enkrat potrdite in spodaj v prazen okvirček prepišete tiste ukrivljene črke in kliknete na gumb I Accept.

V nadaljevanju sledite intuiciji. Po parih klikih vas obvestijo, da so vam na naslov, ki ste ga na začetku vnesli, poslali pošto. Odprite pošto in za potrditev vašega računa na Google Analytics kliknite na povezavo v njej.

Ko je račun potrjen, spet skočite na http://www.google.com/analytics/ in se vpišite. Uporabniško ime je e-mail naslov, ki ste ga vpisali na začetku, geslo ste si pa tudi izbrali, kajne?

Ob prvem vstopu v Google Analytics morate seveda navesti osnovne podatke o strani (URL naslov), katere statistiko želite spremljati.

Vnesi URL naslov svojega bloga

Sledi še nekaj klikov …

… ko pa zagledate tole…

Označi in skopiraj kodo

… se ustavite in zadihajte. ;) Ste? Sedaj pa skopirajte (Ctrl+C)teh par vrstic kode in se preselite v zakulisje vašega bloga.

V nadzorni plošči na vašem blogu v meniju izberite Dodatki in nato na seznamu poiščite Google Analytics ter ga aktivirajte (na desni piše »Aktiviraj«. To kliknite, da se napis spremeni v »Onemogoči«). Sedaj v zgornjem meniju izberite Nastavitve in v podmeniju mora biti viden gumb Google Analytics. Ko kliknete nanj, se vam odpre stran, kamor prilepite (Ctrl+V) tisto kodo, ki ste jo kopirali prej v Google Analyticsu. Ne pozabite se oglasiti na gumbu spodaj desno – Update Options.

Nadzorna plošča vašega bloga

Tako, koda je vnešena, sedaj pa sledi najtežji del – do 24 ur čakanja, da vas gospod Google vključi v svoj statistični urad. Jutri se pa le oglasite spet na http://www.google.com/analytics/, se vpišite z znanimi podatki in si poglejte katera vas gleda, od kod prihaja, kako vas je našla, kako je bila oblečena, ko vas je gledala …
Vstop v Google Analytics statistiko

No, z malo domišljije bi šlo tudi tako. Sicer je na voljo res ogromno statistike, samo odkriti jo je treba. Kar pogumno klikajte po menijih, v koledarju označite poljubno obdobje … kolegom po blogu se pa le pohvalite …

 • Share/Bookmark

40 odgovorov v “Statistika obiska z Google Analyticsom”

 1. irena irena pravi:

  Lih to moram jst še enkrat narediti, ker mi je Google Analytics kar nehal delati s februarjem (kaže mi 0 do 3 obiske na dan). :(

 2. kinkitone kinkitone pravi:

  Ooo. Hvala. Zvečer bom montiral zadevo.

 3. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Srečno, pa poročaj o uspehu! :)

 4. buba švabe buba švabe pravi:

  Uj matr, sem nekaj časa nazaj aktiviral, pa čisto pozabil. Vidim zdaj par zanimivih statistik. Moj obisk je še bolj bogi, ampak od tistega, kar mam, je presenetljivo dosti iz Nemčije, Nizozemske in Los Angelesa. Kako so ti ljudje prišli zraven, mi absolutno ni jasno…

 5. irena irena pravi:

  ej, jst sem mela občasno folk iz bližnjega in daljnega vzhoda, kakšen maroko se je našel vmes, neka čist tretja ruska mesta, pa tudi zahodna in vzhodna obala severne amerike, vendar samo kakšen obisk ali dva na dan, ne lih nek naval. sej ti tud včasih klikneš na kakšno stran, ki ti jo je ob iskanju ven vrgel google, potem pa ugotoviš, da to ni to. :)

 6. drmagnum drmagnum pravi:

  Odličen pripomoček. Uspelo mi je po navodilih nastaviti zadevo. Hvala. l.p.

 7. kinkitone kinkitone pravi:

  Rečeno, storjeno. Natančno sem upošteval tvoja navodila (vključno s postankom in globokim vdihom). Mislim, da je OK. Torej, jutri bom že videl ali/od koga sem nadzorovan. Hvala, hvala, ej.

 8. legendaris legendaris pravi:

  Tudi jaz sem si ga inštaliral nekaj dni nazaj, vendar se nisem globje poglabljal vanj. Sem si pa sedaj vzel čas, zahvaljujoč tvojemu nasvetu iz zadnjega odstavka. Res so se pri Google-u dobro spomnili. Statistika v pravem pomenu besede. Sem se počutil kar malo voajerja (sram me je).

  BTW, dobra poteza je tole z nasveti. Nam, ki nismo ravno računalniški guruji, to zelo prav pride. Tvoj blog je že v mojem Google Readerju. ;-)

 9. dronyx dronyx pravi:

  V bistvu je takšna storitev idealna za firmo, ker imaš pri sebi podatke koliko so obiskane posamezne spletne strani in te informacije so zlata vredne za oglaševalce. Sicer sem sledil navodilom in sedaj čama 24ur. Bom pa do jutri verjetno že pozabil geslo in uporabniško ime. Sedaj jih je pa že toliko, da ne vem več kje imam glavo z gesli.

 10. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  če se spomnim, kako sem se sam pred časom zajebaval s temle …. kje si bil prej, pi.roman? ps. fajn tile napotki …

 11. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @ pet-in-g-seks: Tuhtal sem, kako…

 12. nora nora pravi:

  a pa si zihr da zadeva deluje? al mene noben ne čekira? :) )

 13. nora nora pravi:

  a je možno da me skoz en z murske sobote gleda, al to pr vseh tko napiše…ej a vzdevka se pa ne da ven dobit??

 14. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @nora: Si počakala 24 ur, kot je omenjeno zgoraj? Google preverja nekje na 24 ur na novo vpisane račune. Poleg tega za vsak slučaj preveri v Google Analyticsu, da imaš na koledarju označen pravi datum (ali obdobje), ki te zanima.

 15. nora nora pravi:

  matr en me z Los Angelesa gledu :D …ej kaj pa kej več kot kraja in tehničnih podatkov njegove linije oz pc-ja se ne da razbrat??

 16. teoo pravi:

  poskuste to zadevo. je boljše kot googlov analytics
  http://www.statcounter.com/

 17. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Nora: Mogoče je v LA kak Slovenec, ki spremlja SiOL-ove bloge. In ne, kaj več kakor IP (vsakemu računalniku lastna številka) se o identiteti obiskovalca ne da razbrati.

  @Teoo: Statcounter ima pred Googlovim Analyticsom to prednost, da dela skorajda v realnem času(google dela z zamikom kakšne ure). Vendar ima Statcounter tudi eno veliko slabost. V brezplačni verziji beleži samo zadnjih 100 logov. Jaz sicer uporabljam oba. Bom v kratkem napisal še navodila za uporabo slednjega. ;)

 18. dronyx dronyx pravi:

  Jaz imam 3 dni zadevo vklopljeno in imam skoraj največ zadetkov iz Los Angelesa (21). Ponosen sem na zadetka iz Tel Aviva – Yafa in Alexandrije. To je skoraj kot radio amaterstvo, še vizitke bi si morali začet pošiljat.

 19. shyam shyam pravi:

  Mora se tud vedet, da je ogromno klikov naključnih. Recimo na googlu nekdo vpiše ključno besedo, pa tvoj blog ven vrže ter ga klikne in v parih sekundah zapusti. Tud sam imam zadetke iz Los Angelesa in Utah, pa iz Francije, Nove Zelandije ter celo iz Afrike. Zanimivo, kako hitro ti poskoči gledanost, če prideš na uvodno stran siola za bloge (moj siol). Recimo, sam sem svoj blog odprl pred dobrim tednom, pa se mi je gledanost povečala iz približno 250 ogledov na dan, na včerajšno številko dobrih 1300, pa vem da jih je ogromno hitro zapustilo moj blog, pač naključni.

 20. Pi.Roman » Blog Arhiv » Oblogatite svoj Blogos blog – kazalo nasvetov pravi:

  [...] · Statistika obiska z Google Analyticsom [...]

 21. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Super, dejte še ostali poročat o svoji statistiki! Jaz pa že pripravljam nova navodila – tokrat o načinih za povečanje obiska na svojem blogu. :D

 22. buba švabe buba švabe pravi:

  Prvi način, kako povečat obisk, je ta, da konstantno nekaj pišeš. Vsakič ko napišem par komentarjev, mi gre obisk gor za par 10 komadov, če pa par dni nič ne komentiram, mi pa pade skoraj na nulo.

  Pa seveda vsakič ko naredim nov zapis, ki je potem par ur med 20 novih na prvi strani, skoči graf do stropa za nekaj časa. Seveda to se opazi, ker jaz kaj napišem samo enkrat do dvakrat tedensko. (mimogrede, na kurac mi grejo ljudje, ki naredijo po pet in več objav na dan)

 23. dronyx dronyx pravi:

  @buba švabe jaz naredim v ponedeljek več kot 5 dolgih objav, ker jih pišem v soboto zjutraj, ker pa nimam interneta doma, jih objavim šele v ponedeljek.

  Sicer me pa ne skrbi obisk na blogu. Pišem zase, ker se tako prisilim, da o nečem, o čemer razmišljam, še nekaj napišem. Je pa dejansko zanimivo, od kje vse so zadetki na spletno stran. Očitno imajo siolovi blogi neke podatke, ki jih ima googlov pajek, ki brska po internetu zelo rad.

  Recimo če v googlu vtipkaš ključno besedo “predsedniški kandidat”, ne dobiš Petrleta ali Pahorja, še manj Drnovška, ampak mene. Na kar sem ponosen.

 24. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Sem preizkusil tole s predsedniškim kandidatom v Googlu. Dronyx prekaša celo Evropski parlament, Hri-barja in Mladino. Pa pravijo, da ima največ šans Pahor. Pha!

 25. dronyx dronyx pravi:

  Kdo je to Pahor?

 26. vprašaj pravi:

  roman,Vse je nameščeno,24 ur je že minilo pred 10 dnevi,ko pa pogledam na view status,kaže vse nič.svoj obisk malo preverjam kar na video googl,pa komentirajo me še kar veliko,vendar status kaže niiič.Kje delam napako,oz kje je moja greška?Z moje strani so prebrani vsi komenti,pa si ne pridem gor.Pomagaj

 27. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @ vprašaj: iz napisanega žal nič ne razumem. Za katero stran gre, kakšen video googl?

 28. vprašaj pravi:

  Vprašaj je slabo zastavil vprašanje.
  Skratka,…po vseh tvojih navodilih sem si namestil google analytics,ko pa pogledam kakšen je trenutni,oz. tedenski obisk,ali kdo me je obiskal,kaže graf vedno nič.Zakaj mi ne pokaže,tako kot nekaterim,iz katerega kraja recimo obiskujejo moj blog,koliko je ogleda na blogu,….Upam,da je vprašanje dobro zastavljeno in da dobim odgovor. Hvala

 29. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @ Vprašaj: Poglej v spodnji desni kot zadnje sličice v zgornjem postu. Če dobro pogledaš, se vidi ena zelena kljukica, poleg nje pa piše Receiving Data. Je pri tebi tudi tako?

 30. vprašaj pravi:

  ja tudi pri meni je tako.

 31. vprašaj pravi:

  nekaj se kaže.a statistika se da pogledat od dneva registracije dalje.

 32. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @ Vprašaj: Tako je. Od trenutka, ko aktiviraš račun, oz. ko vneseš googlovo kodo v blog.

 33. Dr. ONYX - predsedniški kandidat » Blog Arhiv » Očalarjeva analitika pravi:

  [...] Ta mesec je moje življenje usodno zaznamoval Pi.roman. Bolje rečeno njegov prispevek na blogu, kako si nastaviš statistiko obiska z Google Analytics. Če ga peče Vest, je prav, da je temu tako in to je edina smiselna reakcija. [...]

 34. dronyx dronyx pravi:

  Ali kdo ve, zakaj siolov blog pozabi v nastavitvah za google analytics številko, ki enoznačno določa uporabnika (uactt ali nekaj takega)? Meni se je to sedaj že dvakrat zgodilo in potem se neha štetje obiska. Tudi če zadevo popravim, čez nekaj časa spet izgine in piše namesto kode userID.

 35. Underground Underground pravi:

  Hvala, sem si nastavil :)

 36. PokerPlayer pravi:

  Ko sem aktiviral Google analitycs se mi v podmeniju Nastavitve ni pojavil gumb Google Analitycs. Se mi je pa pojavil pod Vtičniki, tam sem vpisal svoj User Account.

  Tako da sedaj ne vem kam naj skopiram kodo. Kje sem zašel s tvojih navodil?

 37. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @PokerPlayer: Moji tutoriali veljajo za siolove nastavitve. Ti uporabljaš drug vtičnik, kot je naš na siolu. Poleg tega je tale prispevek star 20 mesecev. Če računaš, da se Wordpressovi vtičniki posodabljajo skoraj vsak mesec, si lahko predstavljaš, da je tole že rahlo zastarelo … ;)

 38. Igor Đukanović pravi:

  Pred nekaj tedni sem prebral tvoja navodila. In reč na mojem blogu deluje.

  Hvala! :-) igor

 39. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Igor Đukanović: Ni za kaj. :)
  P.S.: Če bi rad, da ti pomagam, mi boš moral napisat kaj več.

 40. Allure Olive Green Strapless Long Junior Bridesmaid Dress pravi:

  Moji tutoriali veljajo za siolove nastavitve. Ti uporabljaš drug vtičnik, kot je naš na siolu. Poleg tega je tale prispevek star 20 mesecev.