Pi.Roman 2.0

GIMP – obrezovanje (Crop)

Objavil Pi.Roman, dne 27.02.2007

Pa ne penisov; O tem se je že kar nekaj časa nazaj razpisala N!na. Gre za vaše posnetke.

V dobi digitalnih fotoaparatov smo lahko pri fotografiranju bolj površni. GIMP prenese vse. Višek pa brezkompromisno odreže.

Da bomo obrezovanje izvedli s kirurško natančnostjo, potrebujemo skalpel. V orodni vrstici izberemo torej to orodje.
GIMP - Crop
NAMIG: Če se z miško ustavite na določenem orodju, vam GIMP namigne, kaj to orodje naredi. Poleg tega se zraven izpiše še bližnjica, s katero orodje izberete preko tipkovnice (v našem primeru je to kombinacija tipk Shift in črke C).

Ko imamo orodje izbrano, preprosto kliknemo (in držimo) z levim miškinim gumbom na sliki na začetno točko in vlečemo po diagonali, dokler ne zajamemo objekta, ki bi ga radi označili. Naj vas ne prestraši uporabniško okno za obrezovanje, ki se odpre hkrati z vašim klikom na sliko.

Obrežimo in spremenimo velikost

V tem oknu lahko enostavno popravljate označeno območje. Prva dva okenca sta namenjena premikanju vaše izbire v vodoravni (Origin X) in navpični (Origin Y) smeri. Z vnosom vrednosti v polje Width (Širina) in Height (Višina) lahko povečate ali pomanjšate površino vaše izbire.

Če ste zadovoljni z izbiro, ki ste jo naredili z miško vam teh vrednosti ni potrebno vnašati oziroma popravljati. Obrezovanje potrdite s klikom na gumb Crop. Sliko lahko shranimo.

 

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “GIMP – obrezovanje (Crop)”

 1. drmagnum drmagnum pravi:

  Odličen pripomoček za vse, ki posamezna orodja še ne uporabljajo. Sam pa imam problemom kako dodati flash video (flv) ali pa mp3 vsebino na blog. Pomoč v takšni obliki bi posameznim piscem in tudi meni še kako prav prišel. No za sedanjo predstavitev iz moje strani prav lepa hvala. Prav mi bo prišla. Za moje malce starejše možgane dovolj nazorno in učinkovito. l.p

 2. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Bom se potrudil, da v kratkem spišem tudi kaj takega :)

 3. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  se POPOLNOMA strinjam z drmagnumom, sam imam enake težave (video, mp3…). čestitke avtorju, nasveti vredni zlata …

 4. Pi.Roman » Blog Arhiv » Oblogatite svoj Blogos blog – kazalo nasvetov pravi:

  [...] o Obreži sliko [...]

 5. Pi.Roman » Blog Arhiv » Avatar = Slika ob komentarjih pravi:

  [...] Torej, v nadzorni plošči kliknete Uporabniki, nato v podmeniju Tvoj avatar, pa gumb Brskaj, poiščete svojo sliko na računalniku in avatar je dodan. Držite se opozorila, in zaradi boljše vidnosti sliko pomanjšajte na 80×80 pikslov. Če ne veste kako, v kazalu nasvetov za blogerje poiščite poglavje GIMP in si oglejte postopek obrezovanja in pomanjševanja slik.   [...]