Pi.Roman 2.0

GIMP – najprej je bilo jajce (namestitev)

Objavil Pi.Roman, dne 26.02.2007

 

Od besed k dejanjem. Najprej bomo program namestili na naš računalnik. Obiščite stran http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html

GIMP - domača stran

Za delo v Windowsih morate poleg GIMP-a namestiti tudi podporni program GTK+ 2 Runtime Environment. Bodite pozorni, ker je za starejše verzije oken na voljo posebna različica tega programa. Obe datoteki (GIMP in GTK+) sta arhivirani v formatu .zip, zato ju je treba najprej »odpakirati«. Nato najprej poženemo GTK+2 setup in sledimo navodilom (praktično lahko vseskozi klikate Next). Nato po podobnem postopku namestimo še GIMP. Po nekaj klikih je namestitev zaključena in odprejo se vam tri okna.

Program GIMP

Dve sta orodni, eno pa je okno z nasveti, ki se odpre ob zagonu. Slednjega lahko tudi izključite.

Tako, GIMP je pripravljen na delo, ste pripravljeni tudi Vi?

Za začetek odprimo eno sliko. To lahko naredimo s kombinacijo tipk Ctrl+O ali v orodnem oknu The GIMP izberemo File > Open. V uporabniškem oknu izberemo datoteko, ki jo želimo odpreti, ta pa se prikaže v novem oknu.

GIMP, pripravljen za delo

Sedaj pa začnimo z obdelavo. Najprej bomo pogledali, kako sliki spremenimo velikost.

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “GIMP – najprej je bilo jajce (namestitev)”

 1. Pi.Roman » Blog Arhiv » Oblogatite svoj Blogos blog – kazalo nasvetov pravi:

  [...] o Namestitev [...]

 2. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Ojla! Moja manka “angleščina” mi prepreči marsikaj (veselje s slikcam..). Na pomoč (kot pri gasilcih), prosila bi te za korake “odpakiranja.” Lep sončen pozdrav ti pošljam !

 3. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Vvooodnarka: Datoteke, ki imajo končnico .zip, so stisnjene, da se jih lahko hitreje prenese na svoj računalnik. Ko imaš shranjeno datoteko na svojem računalniku, jo klikneš z desnim gumbom, potem pa imaš opcijo Extract (razširi). Če je slučajno ni, je potrebno namestiti kak program za to. Jaz uporabljam WinAce Archiver.

 4. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Pi.Roman; ko odprem spletno stran “Installers fir GIMP for Windovs.” Ali od tu “kako” pošljem na svoj računalnik; The GIMP for Windovs IN GTK+2 Runtime Environment” (ali obarvam, pa klik na Datoteko in shrani kot)? Lp!

 5. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Ja, klikneš na Download in počakaš kako sekundo. Potem se ti odpre okence, kjer določiš kam na svoj računalnik boš to shranila. ;)

 6. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Sem v dvomu, da mi je uspelo, ker mi je potem, ko sem kliknila na Download izpisalo shranjuje spletno stran. Odprla sem tam kjer sem shranila in desni klik, pa ni bilo “opcije Extract.” Kje sem ga polomila? LP!

 7. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Vvooodnarka, tole bo težje, kot sem mislil. Če si shranila spletno stran, nisi naredila nič. Najbrž s takim dopisovanjem ne bova mogla rešiti problema. :(

  Svetujem ti, da se obrneš na koga blizu sebe, ki je vešč takih stvari. Preveč različnih možnih dejavnikov je, da bi midva takole na daljavo ugotavljala, kaj je pri tebi drugače kot pri meni. Žal :(

 8. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Pi.Roman, vseeno se ti zahvaljujem za dobro voljo. Lp!

 9. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Ni za kaj :D , pa LP nazaj!