Pi.Roman 2.0

Obdelava fotk na internetu

Objavil Pi.Roman, dne 15.02.2007

Situacija: imate zanimivo fotografijo, na računalniku pa ni nobenega programa za obdelavo. Nič lažjega – sliko bo obdelal priročen programček kar na internetu. Brez kakršnegakoli prijavljanja ali nalaganja nepotrebnih programov na računalnik.

Tole je navodilo, kako korak za korakom sliko obdelate kar na medmrežju. Najprej v vaš priljubljeni brskalnik (Mozilla, IE, Opera in kar je še takšnega) vpišete naslov http://www.picresize.com/.

Zagledate nekaj takega (rdeče in zelene pike so moja opomba):

Nalaganje slike na splet


Kliknete na gumb Brskaj (Browse) – pri zeleni piki – in odpre se vam okno, v katerem na vašem računalniku (lahko tudi na USB ključu ali pa kar na fotoaparatu, če imate povezanega na računalnik) poiščete sliko, ki jo želite obdelati. Torej, željeno sliko ste označili in izbiro potrdili na gumbu Odpri (Open). Sedaj kliknete na gumb Continue (Nadaljuj) - pri rdeči piki in počakate, da se slika prenese na internet. Čas nalaganja je odvisen od velikosti slike in seveda od hitrosti povezave (traja lahko tudi več kot 30 sekund).

Ko se slika naloži, se prikaže nova stran in na njej zagledate tudi vašo sliko.

Obrezovanje fotke

Pod točko 1 lahko sliko obrežete. Z miško kliknete v levi zgornji kot (samo kliknete in spustite), nato pa potegnete proti desnemu spodnjemu kotu in spet kliknete. Z rdežo črtkano črto je označena meja, kako bo slika obrezana. Sedaj še potrdite s klikom na Crop Selection (Obreži izbrano) – nad zeleno piko. Če z novim izgledom niste zadovoljni, kliknite na Original – nad rdečo piko – in slika se bo povrnila v prvotno stanje.
Pod točko 2 sliki določite novo velikost.

Pomanjšanje slike

Izbirate lahko med prednastavljenimi možnostmi (75%, 50% ali 25% manjše) ali pa sami določite novo povečavo/pomanjšavo. V prvo polje – nad zeleno piko – vnesete Širino (Width). Izbirate lahko spremembo izraženo v odstotkih (Percent) ali pa določite natančno velikost slike v pikslih (Pixel). ***Za blog priporočam širino 450 pikslov.***

Točka 3 so posebni efekti.

Filtri in format slike

Prvih osem možnosti so filtri. Vzorčne slike vam pokažejo, kaj posamezen filter naredi. Rotate 90 (Clockwise) obrne sliko za 90 stopinj v smeri urinega kazalca, Counter-Clockwise pa obratno. Rotate 180 - no, najbrž že veste – jo obrne za 180 stopinj. Zadnja možnost sliki doda okvir. Barvo okvirja lahko določite, če kliknete na Color in nato na paleti izberete barvo. Željen filter izberete tako, da kliknete v prazen krogec pred imenom filtra.
Za konec morate le še izbrati format, v katerem naj se obdelana slika shrani in kliknite Resize Pic! – poleg zelene pike. ***Če ne veste bolje, pustite kar na JPG.***

Pokaže se vam naslednja stran.

Shrani na računalnik

Če si želite ogledati rezultat še preden boste sliko shranili na računalnik, izberite View Resized Image (Predogled obdelane slike). Obdelana slika se vam bo pokazala v novem oknu. Če ste z njo zadovoljni, jo morate shraniti nazaj na svoj računalnik. To naredite s klikom na Click Here to Download/Save As – poleg zelene pike. Izberete ime in mapo na vašem računalniku, kjer naj bo slika shranjena in postopek je končan.
POZOR!!! Stran je namenjena le obdelovanju slik, ne pa tudi shranjevanju. Vaša slika bo na strani le okoli 20 minut, nato jo izbiršejo. Zato jo morate nujno shraniti na računalnik.

Na strani imajo tudi video tutorial (video navodila). Povezavo nanj najdete na dnu vsake strani, izgled pa takole:Video tutorial

Kritike in pohvale pustite v komentarjih ;)

 • Share/Bookmark

19 odgovorov v “Obdelava fotk na internetu”

 1. PiPi pravi:

  Zanimivo, edino kar me moti, svojo sliko jim moraš dati na njihov strežnik …

 2. london london pravi:

  Zvecer doma pogledam in ti povem :)

 3. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @PiPi: Verjetno, da drugače ne gre. Če ne bi morali nekaj programja namestit na tvoj računalnik. Ampak zaenkrat je tole najboljša stran od vseh, ki ponujajo podobno storitev (in sem jih jaz testiral). Če kdo najde kaj primernejšega, se priporočam za link.

 4. kedo kedo pravi:

  mmm… Dobra stvarca, pa zanimiva…
  Lepo preprosto ter hitro opravi tisto kar ti storitev razpolaga…
  Pohvale…

 5. kedo kedo pravi:

  p.s.: Drugače pa raje ustajam zvest svojemu PhotoShop -u CS2 ;)

 6. seka pravi:

  to je naš akvarij, to je moja fotka
  (zahtevala bom avtorske pravice) :D

 7. kedo kedo pravi:

  # seka pravi:
  15. februar, 2007 ob 21:22

  to je naš akvarij, to je moja fotka
  (zahtevala bom avtorske pravice) :D

  Smem zvedet kateri?

 8. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @seka:
  Avtorske pravice mi je prodala tvoja seka ;)

 9. Pi.Roman » Blog Arhiv » Kako blogu dodamo sliko pravi:

  [...] Pi.Roman « Obdelava fotk na internetu [...]

 10. Pi.Roman » Oblogatite svoj Blogos blog – kazalo nasvetov pravi:

  [...] · Obdelava slik kar na internetu [...]

 11. tomi tomi pravi:

  :D Zanimivo, kaj vse si na spletu ne zmislijo. Ampak domnevam, da mnogim ljudem pomaga. To pa je že nekaj.

 12. picnik pravi:

  Tuki je čisto pravi online Photoshop:
  http://www.fauxto.com/

  Tole je odličen urejevalnik slik (povezljiv z flickr in drugimi, potrebuje Flash verzija 9):
  http://www.picnik.com/

  Pa še en ki ne rabi flasha, vse AJAX(javascript), zelo hiter in enostaven:
  http://snipshot.com/

 13. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  O, fino! Bomo preizkusili, hvala! :)

 14. lukarems lukarems pravi:

  Za obdelavo slik priporočam Gimp 2. To je eden najboljših odprtokodnih programov za slike.

 15. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Lukarems: O gimpu sem pisal serijo prispevkov. Povezavo do vseh se najde med nasveti za bloganje – čisto na dnu seznama.

 16. lukarems pravi:

  Tista poveza za GIMP ne deluje ker sploh ni povezava. Je navadno besedilo. Povezava ne dela!!!

 17. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  @Lukarems: “Gimp” je naslov, spodaj pa imaš pet linkov, ki delujejo (Uvod, Namestitev, Povečaj, pomanjšaj velikost slike, Obreži sliko, Shrani)

 18. Lukarems pravi:

  Sem videl. Morda bi lahko še napisal, da je GIMP na voljo tudi v slovenščini.

 19. RebaCook18 pravi:

  Some time before, I needed to buy a good car for my corporation but I didn’t earn enough cash and couldn’t buy anything. Thank God my fellow adviced to try to take the loans at banks. Therefore, I acted so and used to be satisfied with my consolidation loan.